Magnesium - gør noget godt for din krop!

MAGNESIUM er et af mine absolutte yndlingskosttilskud. 

Og det er fordi, det er så super effektivt.

 

Årsagen er, at magnesium er en af de vigtigste co-faktorer i størstedelen af de biokemiske processer i vores krop.

 

  • Magnesium bruges af hver eneste af vores 70 billioner (70 13)  celler i kroppen
  • Magnesium er involveret i mere end 300 biokemiske processer i kroppen.
  • Magnesium bidrager til at vedligeholde normal muskel og nervefunktion
  • Magnesium støtter vores immunsystem
  • Magnesium hjælper os til regelmæssig hjerterytme
  • Magnesium forbedrer vores knoglemasse
  • Og meget mere…

 

I nyere tal vurderes det, at omkring 50% af den amerikanske befolkning mangler magnesium.

Hos sportsfolk ligger tallet så højt som 90%.
Det samme gælder for personer med kronisk sygdom.

 

Som det fremgår, er det desværre forholdsvist normalt at være i underskud af magnesium. Dette skyldes først og fremmest et lavere indhold i vores kost, men også sygdomme som IBS og Chrohns samt medicin som syre-pumpehæmmere (mod for meget mavesyre) og diuretika (vanddrivende midler) udtømmer vores krop for magnesium.

 

Adskillige studier påviser, at magnesium tilskud og korrigering af underskud kan lindre symptomer på kroniske sygdomme som diabetes, fibromyalgi, kroniske smerter, knogleskørhed og hovedpiner. Derudover har magnesium en positiv indvirkning på inflammation, der er en underliggende årsag til disse tilstande. De mest almindelige symptomer på magnesium-underskud er:

 

  • Træthed
  • Uro i benene
  • Angst
  • Dårlig søvn
  • Hovedpine
  • Menstruationsproblemer
  • Diabetes
  • Muskelsmerter
  • Kroniske smerter
  • PCO (S)

 

Men magnesium er ikke bare magnesium. Der findes forskellige former, der alle har en lille forskel i deres effekt i vores krop. Her kommer de vigtigste (ikke i prioriteret rækkefølge):

 

  1. Epsom salt
    Blev først opdaget i den engelske by Epsom. Det har ikke noget som helst med salt at gøre, og består af magnesium og sulfat.Epsom salt er kendt for sine mange forskellige anvendelsesformer. Blandt andet som et naturligt hud og hårforskønnende middel. Det kan bruges som gødning til dine planter og som et naturligt rengøringsmiddel. Du kan ikke indtage Epsom salt, men bad i det - enten i karbadet eller i fodbadet, og du vil mærke en skøn og afslappende effekt.
     
  2. Magnesiumchlorid
    Blandes med vand og er altid i flydende form
     
  3. Magnesiumoxid
    Den billigste af magnesiumformerne og ofte den type, der forhandles på apoteker. Den virker afførende og dens bio-optagelighed er ikke specielt god.
     
  4. Magnesiumglycinat
    Dette er nok den mest populære type magnesium. Den virker både udrensende og også beroligende, og er rigtig god at tage om aftenen for en dyb og nærende søvn. Magnesiumglycinat forbedrer din østrogenmetabolisme, og er fremragende, hvis du lider af hedeture på grund af sin østrogen-detoxende effekt.
    Østrogen neutraliseres i vores krop i 3 faser. I fase 1 starter opløsning og hydroxylering af østrogenet, der efter dette stadie er mere potent end i sin oprindelige form. I fase 2 neutraliseres det omdannede østrogen via genet COMT, der koder for de nødvendige processer. Magnesium er en stor co-faktor især i denne proces. Så mangler du magnesium eller har du en genetisk variation (SNPs) i COMT genet, hvilket er ret normalt - især for kvinder, vil du opleve at stress eller chok for eksempel fra spændingsfilm, sidder længe i din krop. Det kan opleves som uro i kroppen og kan også give hedestigninger. I fase 3 ledes østrogenet ud af kroppen via afføringen, og som vi ved, så har visse typer magnesium en afførende virkning.
     
  5. Magnesiummalat
    Denne magnesium arbejder mest smerterelateret i kroppen. Den er brændsel til vores krebs cyklus, og bruges især til muskelenergi og ved muskelsmerter. Den tages helst om morgenen og er koblet til god effekt ved fx fibromyalgi
     
  6. Magnesiumaspartat
    Anvendes især ved kronisk træthed
     
  7. Magnesiumthreonat
    En superstjerne blandt magnesiumformer med den bedste bio-optagelighed af alle. Den hjælper magnesium ind i vores hjerne og forbedrer vores nerve synapser. Den virker beroligende og opløftende på vores humør. Desværre er prisen også ret høj. Du kan med fordel starte med denne, og når dine symptomer er aftaget og stabile, så vedligehold med den noget billigere glycinat
     
  8. Magnesiumcitrat
    Også en af de rigtigt gode magnesiumformer, med en meget høj evidens for sin effekt.
     
  9. Magnesiumorotat
    Superstjerne især for hjertet. Denne form er del af syntesen for RNA og DNA genopbygning i dit hjerte. Også denne form har høj evidens for sin effekt.

 

Op til 95% af de gange der måles magnesiumværdier i dit blod, vil værdierne ligge normalt. Det skyldes, at det kun er ca. 1% af den samlede mængde magnesium i vores krop, der er i blodet. Resten ligger i cellerne, fordi det er ude i cellerne, at magnesium arbejder. Omkring 50% findes i knoglerne og resten fordeler sig ud i væv og organer. Du kan derfor ikke regne med resultatet af en blodprøve, og desværre findes der p.t ikke nogle præcise metoder til at måle det faktiske magnesium-niveau i vores celler. Nogle mener, at en hårmineral analyse, som du kan få hos fx heilpraktiktere er bedste bud, hvis du vil have syn for sagn. Dog bruger jeg den helt lavpraktiske analysemetode: Hvilke symptomer oplever du??

 

Mange vil opleve en umiddelbar effekt af at tage magnesium. Det gælder som regel især ved symptomer som uro i benene og dårlig søvn. Men ganske ofte oplever de samme personer også langvarige positive effekter af at tage magnesium som fx en blodtryksdæmpende effekt.

 

Du skal forvente, at det tager ca. 3-6 måneder at fylde dine magnesium depoter op, og jeg vil anbefale dig at fortsætte med magnesium også efter denne periode. Efter 6 måneder vil det være en god idé at skifte hver 3. måned mellem de forskellige former for magnesium.

Du kan ikke overdosere magnesium, og hvis du følger  magnesium tolerance protokollen, er du homesafe. https://static1.squarespace.com/static/5791fd55ebbd1a83c6c134ae/t/59cd7c2ac027d8215f822d6c/1506638891235/Magnesium+Bowel+Tolerance+Protocol.pdf

 

En typisk person optager ca. 40% af det indtagne magnesium. Tager du altså 100 mg, så optager du 40 mg. Dette gælder dog ikke for personer med mave-tarm sygdomme, hvor tallet ligger lavere. Her kan en mulighed være indsprøjtninger eller den mere fredsommelig magnesium-olie, der smøres på kroppen.

 

Ganske få personer oplever, at deres symptomer forværres, når de begynder at tage magnesium. Hvis du oplever dette, kan du prøve at gå ned i dosis - eller eventuelt at forsøge med en anden form for magnesium. Det skyldes nemlig som udgangspunkt ikke, at du ikke kan tåle magnesium, men snarere et underskud af de vigtigste co-faktorer, som magnesium arbejder sammen med.

 

Magnesiums vigtigste co-faktorer er:

  •  Kalium
  • B6
  • Taurin
  • Selen
  • Zink

 

Derfor er det også altid vigtigt at tage en god multivitaminpille, når du tager magnesium.

 

Du får selvfølgelig også magnesium gennem din kost.

Så spis masser af:

Let kogte bladbeder og spinat, kelp, squash, græskarkerner, dampet broccoli og helleflynder.

Men også i mindre grad fra:

Kakao (raw), quinoa, paranødder, mandler, sesam, græskarkerner, hasselnødder, boghvede og havregryn, urafineret salt, alle grøntsager, avokado, frugt, mælkeprodukter, fisk, squash, dampet broccoli og kød.

Vand indeholder magnesium!

 

Husk

SPIS ALTID ØKOLOGISK

ALLE TYPER MAGNESIUM ER MAGNESIUM - BLOT MED ET ANDET EFTERNAVN :-)

OPSØG ALTID EGEN LÆGE ELLER BEHANDLER FOR INDIVIDUELLE RÅD

DENNE ARTIKEL KAN IKKE BRUGES SOM BEHANDLINGSPLAN


Har du en alvorlig hjertelidelse eller nyresygdom - følg altid lægens anvisning

Kilder:
www.paulhrkalnd.com
Dr. Carrie Jones, ND, MPH www.dutchtest.com
Institut for komplementær hormonterapi www.hormonterapeut.nu