Om B12 og hvorfor det overhovedet har noget med Komplementær Hormonterapi at gøre

Har DU tilstrækkeligt Vitamin B12 - cobalamin - tilstede i kroppen? 

Symptomerne på B12 mangel er mange og meget diffuse. De minder rigtig meget om andre symptommangler og kan i virkelighed lige så godt være symptomer på noget helt andet. Lige præcis derfor overses en mangel ofte! 

Nogle af de mest almindelige og hyppige symptomer, der KAN være et tegn på B12 mangel, er: 

 • Træthed - det mest generelle af alle generelle symptomer ;-)
 • Svaghed
 • Koncentrationsbesvær, langsom tankegang, dårlig hukommelse
 • Søvnforstyrrelser
 • Smerter, snurren, følelsesløshed i fingre og fødder
 • Lændesmerter
 • Bleg og gullig ansigtshud (anæmi)
 • Rød, hævet og øm tunge
 • Diarré
 • Balanceproblemer eller anderledes gang end tidligere
 • Tinnitus
 • Menstruationsforstyrrelser

Eller måske

 • Irritabilitet
 • Depression
 • Forvirring
 • HukommelsestabMen jeg er ikke veganer, så det er slet ikke relevant for mig, tænker du måske? 

Mange tror, at Vitamin B12 mangel kun er en tilstand, der kun opstår, når man lever vegansk.  Fordi mange ved, at Vitamin B12 kun er til stede i animalske produkter som kød, mælk og ost og ikke i tilstrækkelige mængder i plantenæring.

 

Men Vitamin B12 mangel er faktisk lige så normalt for:

 

 • Personer med en historik af maveproblemer - som kronisk inflammeret maveslimhinde
 • Personer, der tager medicin som mavesyrehæmmende medicin, diabetes-medicin, p-piller og visse kortison og kemoterapi præparater
 • Personer, der får hyppige antibiotika-kure
 • Personer med højt stofskifte
 • Gravide
 • Ældre
 • Personer med "fejlkodning" i genet Gly2582er - testes i DNA Health

 

Hvorfor så det?

 

Korrekt optagelse af Vitamin B12 er helt afhængig af  en intakt og velfungerende maveslimhinde, ligesom det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt mavesyre til stede i mavesækken. Det er nemlig i mavesækken, at Vitamin B12 nedbrydes, transporteres ud i tyndtarmen og herfra videre ud i blodet. Blodet sender det nedbrudte vitamin ud i kroppens væv som for eksempel leveren, hvor det kan lagres i op til flere år. Leveren fungerer som et fjernlager, der sender Vitamin B12 ud i kroppen, når der er behov for det.

 

Hver enkelt celle i vores krop har brug for Vitamin B12.

 

Vitamin B12 har 5 grundfunktioner i kroppen:

 

 1. DNA syntese (celledeling og bloddannelse)
 2. Energi metabolisme (energi produktion i mitokondriet)
 3. Lipid metabolisme (struktur af cellemembraner, myelinskeder og beskyttelse af nerver i centralnervesystemet og hjernen)
 4. Hormoner og hjernesignal syntese
 5. Afgiftning

 

Det har altså kæmpe betydning for blandt andet vores hjerne, hjerte, nerveceller, hormoner, bloddannelse, knogleopbygning, afgiftning og kan blandt mange andre ting medvirke til beskyttelse mod osteoporose, demens, kræft, arteriosklerose og neuralrørsdefekt i fosteret hos gravide.

 

Længerevarende B12 mangel kan føre til alvorlige nerveskader men også for eksempel multipel sklerose og demens. Også tilstande som nervøsitet, angst, dårlig appetit, depression, paranoia og andre mentale forstyrrelser kobles til B12 mangel.

 

Hvad er Vitamin B12 egentlig?

 

B12 er et protein og et såkaldt mikro næringsstof kaldet cobalamin eller cyanocobalamin, fordi det indeholder metallet kobolt.

Vi kan lagre ca. 2-5 mg B12 i vores organisme, cirka halvdelen i leveren. Forbruget i vores krop er meget og lille, og udskillelsen foregår langsomt. Hvis du stopper med at indtage B12 eller får problemer med optagelsen via din tarm, kan der derfor gå mange år, før du mærker konsekvenserne af det.

 

En Vitamin B12 mangel starter nemlig oftest snigende og opdages derfor ikke nemt.

 

Vi kan kun optage Vitamin B12 gennem vores ernæring og udelukkende gennem animalske produkter - kød, indmad og mejeriprodukter eller som kosttilskud.

 

Vitamin B12 er  først og fremmest til stede i animalske produkter, som nævnt. Også fermenteret mad som surkål, kimchi, tofu og miso, tang og alger indeholder B12, men ikke i tilstrækkelige mængder til, at vi mennesker kan optage det. Den eneste berettigede plantebaserede kilde til Vitamin B12, vi kender i dag, er algen Chlorella. Men også her er ikke muligt, at indtage nok Vitamin B12 ved at spise selve algen. Det skal være i form som kosttilskud for at nå op på tilstrækkelig høj koncentration af vitaminet.  

 

Kontakt din læge og få testet dit Vitamin B12 niveau, hvis du er i en af de nævnte "risiko-grupper" eller kan nikke genkendende til flere af de symptomer, som er beskrevet ovenfor.

 

Men vær opmærksom på, at niveauet af Vitamin B12 i blodet ikke nødvendigvis er retvisende for, om du har behov for at tage B12 som kosttilskud. Du kan nemlig godt ligge indenfor normalområdet og stadig have symptomer og stadig have behov for tilførsels af mere B12. Din biokemi er nemlig singulær og passer ikke nødvendigvis ind i de helt generelle og overordnede niveauer, som er fundet på grundlag af Danmarks brede befolknings generelle sundhedsstatus.

I Danmark definerer vi normalområdet til 200-600 pmol/L.

 I Tyskland og USA anbefaler mange læger, at dit niveau i blodet ligger på mindst 500 pmol/L.

Ligger du mellem 125 - 250 pmol/L måler vi i sundhedssystemet Danmark også methylmalonat MMA niveauer.

Men ligger du over 200 og under 600 pmol/L betragtes du altså som værende indenfor normalområdet, og dermed afvises dine symptomer at kunne relateres til din B12 status.

 

Personligt har jeg oplevet et niveau på 293 pmol/L, hvilket jo er normalt, dog i den lave ende. Jeg havde det forfærdeligt! Jeg var SÅ uendeligt træt, kunne ikke slæbe mig af sted endsige koncentrere mig. Selv de mest rutineprægede opgaver på mit arbejde, blev til de mest vanskelige og uoverskuelige problemstillinger, som jeg næsten ikke var i stand til at løse. Jeg måtte sove 1-2 timer, når jeg kom hjem efter arbejde for overhovedet at komme gennem aftenen. 1-2 dage efter jeg tog min første B12 sugetablet kunne jeg allerede mærke forskel og efter 2 uger havde jeg det fuldstændigt normalt igen! 

Men vær opmærksom på, at niveauet af Vitamin B12 i blodet ikke nødvendigvis er retvisende for, om du har behov for at tage B12 som kosttilskud. Du kan nemlig godt ligge indenfor normalområdet og stadig have symptomer. Din biokemi er singulær og passer ikke nødvendigvis ind i de intervaller, som er lavet på grundlag af den brede befolknings generelle sundhedsstatus i Danmark.

I Danmark skal vi ligge i intervallet 200 - 600 pmol/L, hvilket betragtes som værende normalt. I Tyskland og USA anbefaler mange læger, at dit niveau i blodet ligger på mindst 500 pmol/L.

Ligger du mellem 125 - 250 pmol/L måler vi i sundhedssystemet Danmark også methylmalonat MMA niveauer.

Men ligger du over 200 og under 600 pmol/L betragtes du altså som værende indenfor normalområdet, og dermed afvises dine symptomer at kunne relateres til din B12 status. HUSK PÅ, at det ikke nødvendigvis er rigtigt for DIG.

 

Men hvad gør man, hvis man mistænker B12 mangel?

 

 1. Du går til egen læge. Bekriver dine symptomer og beder om at få testet dit B12. Ikke alle læger er villige til det, men hold fast i din ret og insister på at få taget den blodprøve-test.
  Du kan også kontakte mig eller en anden komplementær hormonterapeut™. Vi er uddannet og certificerede i at læse testresultater taget hos private laboratorier. Vi samarbejder med http://nordiclabs.com, som er meget anerkendte i Danmark og resten af verden.
 2. Når du har resultatet af din blodprøve, og ligger du under 500 pmol/L, kan du i første omgang gøre 2 ting:
  - Du kan begynde at spise mere kød og indmad. Men vær sikker på, at produkterne er af GOD kvalitet og kommer fra som minimum økologiske og græsfodrede dyr. Det giver næsten sig selv, at denne løsning er meget usikker og ikke målbar, så derfor vil jeg hellere anbefale dig, at
  - Tage et kosttilskud med B12 i dets aktive form som methylcobalamin. På grund af ALLE B-vitaminernes tætte samarbejde i vores krop er det en god idé at tage et komplet B-vitamintilskud.
 3. Hvis du mistænker, at du har et problem med optagelsen B12 i tarmen, findes der masser af gode præparater i dråbeform, som spray eller sugetabletter, hvor vitaminet optages gennem slimhinderne i stedet for i tarmen.
 4. Start med hvad der svarer til 500 µg (50 mcg) som daglig dosis. Og forvent, at dine symptomer forsvinder, som af sig selv efter kun få dage eller uger.

 

Tobaksrygning og alkoholisme øger behovet for B12-vitamin.

B12 kan ikke overdoseres, da det er et vandopløseligt vitamin.

 

Tak for din tid

 

Alle livsprocesser foregår i vores celler. Vores organisme består af milliarder af celler, der hver udføres deres egen specialiserede kemiske funktion. Cellerne bader i et konstant hav af informationer, der ændres konstant. I hjernen sidder vores hormoners kontrolcenter, og herfra reguleres strømmen af hormoner. Hormonerne er eller har nøglerne til vores celler, og kan låse cellen op og lukke den ned. Hormonerne rejser via blodbanen, og sørger for at viderebringe informationer, som vi sanser fra vores omgivende miljø uden for kroppen og videre ind i kroppen. Hvis alle celler fungerer optimalt, er vi sunde.

 

Som Komplementær Hormonterapeut™ anskues mennesket som et hele, hvor krop og sind konstant arbejder sammen. Hormonerne er den biologiske korrespondance mellem sind og krop. Komplementær betyder at "fuldstændiggøre". Vi arbejder i feltet, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab. Vi bygger bro mellem de 2 verdener i håbet om at gøre en forskel både for mænd og kvinders helbred og forebyggelse.